Apua nivelkipuihin ja polvivaivoihin | Nivelhuoltamo

Asiantuntevaa apua nivelkipuihin ja polvivaivoihin

Nivelrikon hoito koostuu kahdesta osasta: PRP-injektiosta sekä kuntoutuksesta. Nivelvaivoissa liikunta on yksi tehokkaimmista lääkkeistä ja kuntoutuksella voidaan viivästyttää tekonivelleikkausta jopa vuosilla ja joskus jopa välttää sen kokonaan.  Liikunnan tehokkuudesta johtuen on tärkeää yhdistää turvallinen ja tehokas kuntoutus PRP-hoitoon. Näin taataan nivelen liikkuvuuden kehittyminen ja elämänlaadun parantuminen.

Suomalaisessa tutkimuksessa jossa verrataan hyaluronihappo-injektio(HA) PRP-injektioon todetaan PRP-hoidon olevan tehokkaampi

-” Tuloksena oli , että HA-ryhmässä oli PRP-ryhmään verrattuna nelinkertainen riski joutua tekonivellekkaukseen tutkimusjakson aikana”                                      Lähde Aleksi Annaniemen haastattelu Niveltieto -lehdessä 4/2020

Platelet-rich plasma versus hyaluronic acid injections for knee osteoarthritis:
a propensity-score analysis – SJS 12/2019

PRP-hoito

PRP-hoidossa potilaalta otetaan verta ja se käsitellään niin, että kasvutekijöitä täynnä oleva veriplasma eli PRP saadaan erotettua verestä. Tämän jälkeen lääkäri pistää PRP:n ongelmakohtaan, esimerkiksi nivelrikosta kärsivään polveen. Veriplasman kasvutekijät kiihdyttävät solujen uusiutumista pistoskohdassa, nopeuttaen parantumista ja poistaen kipua. Koska plasma tulee potilaan omasta elimistöstä, PRP-hoito on turvallinen, luonnollinen ja tehokas hoitomuoto.

Kuntoutus

Tämän jälkeen lääkärin kanssa käydään läpi kuntoutusohjelma, jolla nivelen korjautuminen ja vahvistuminen taataan. Kuntoutuksessa nivelen liikkuvuutta ja rasituksen kestämistä kehitetään vähitellen kunnes nivel kestää normaalia käyttöä eikä hidasta elämästä nauttimista.

PRP-hoitoa voidaan käyttää polvivaivojen lisäksi muihinkin nivel- ja jänneongelmiin ja nivelrikkoihin, kuten lonkka-, nilkka- ja olkapäävaivoihin. PRP on myös erittäin tehokas tenniskyynärpään hoitoon. 

PRP:n etuihin kuuluvat paitsi sen tehokkuus, myös edullisemmat kustannukset moniin muihin hoitomuotoihin verrattuna. Hoidettava henkilö välttyy myös esimerkiksi leikkausten jälkeen tarvittavalta toipumisajalta sekä kortisonihoitojen mahdollisesti aiheuttamilta sivuvaikutuksilta.

Lue muiden kokemuksia PRP-hoidosta